4 lucruri de știut despre testele de limbă engleză pentru admiterea la facultate în străinătate

Tot mai multe universități din Europa și SUA deschid pentru studenți internaționali programe de licență sau master în limba engleză. Desigur că, pentru a putea face față unor studii avansate în engleză, trebuie să stăpânești bine limba și să și dovedești acest lucru. De aceea, în dosarul de admitere, universitățile internaționale cer atestate fie pentru testul IELTS, fie Cambridge, fie TOEFL, cu un anumit scor minim acceptat.

Vestea bună este că ai nevoie de numai unul dintre aceste teste de limbă engleză. Ca să îți dai seama care ți-ar fi cel mai util și potrivit, hai să vedem despre ce e vorba.

1. Unde sunt cerute testele IELTS, Cambridge și TOEFL

La universități în Europa, în majoritatea lor, sunt acceptate oricare dintre atestatele IELTS, Cambridge sau TOEFL. Diferența la admitere nu o face tipul de test, ci dacă ai obținut punctajul minim cerut. Totuși, ”tradițional”, IELTS și Cambridge sunt teste asociate cu universitățile din Europa, în timp ce TOEFL cu universități în SUA. Motivul este originea acestor teste: IELTS și Cambridge sunt concepute de sistemul educațional britanic, în timp ce TOEFL este creat în sistemul american, sponsorizat de organizația ETS din California.

Așadar, recomandările vor fi cu precădere pentru testele cu originea în sistemul de învățământ aplicat la acea universitate. Sunt și unele excepții: multe universități din UK cer explicit testul IELTS. Însă, dacă aveți deja un atestat Cambridge sau TOEFL, puteți adresa o întrebare către biroul lor de admitere și verifica dacă acceptă excepții. De obicei se poate. Și stai fără grijă, asta nu te va dezavantaja la evaluarea dosarului de admitere.

2. Punctajul necesar pentru admitere la testele de limbă engleză

Fie că aplici pentru universități în SUA, universități din Marea Britanie sau din alte țări europene, punctajul cerut de majoritatea este același: scor 6,5 total pentru IELTS, 80 de puncte total pentru testul de limbă engleză TOEFL și  certificat C1 Advanced – CAE sau C2 Proficiency – CPE pentru examenul Cambridge.

Ce trebuie să știi este că nu doar scorul total este luat în calcul. Ca să fii admis, trebuie să bifezi un minim acceptat pentru fiecare probă în parte.

Uite câteva exemple:

La Universitatea Oxford

  • Pentru specializările INFORMATICĂ și MATEMATICĂ se cere:

o    pentru testul IELTS – scor general minim 7, dar cu un minim de 6,5 pe fiecare subsecțiune;

o    pentru testul TOEFL – minim 100 de puncte în total, dar care presupune să nu ai mai puțin de 22 la Listening, 24 la Reading, 25 la Speaking și 24 la Writing.

  • Pentru alte specializări:
  • pentru IELTS – scor general minim de 7.5, cu minim 7 pe fiecare sub-sectiune;
  • pentru TOEFL – punctaj total minim de 110, dar să nu ai mai puțin de 22 la Listening, 24 la Reading, 25 la Speaking și 24 la Writing.

University of Amsterdam cere rezultate similare pentru programul de Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE):

  • IELTS Academic: scor total de 7.0, fără să ai mai mult de o subsecțiune cu 6.5, iar la celelalte trebuie să obții măcar 7.0.

· TOEFL Internet-based (iBT): scor total 100, iar pe fiecare secțiune:

  • Reading – 24
  • Listening – 22
  • Speaking – 25
  • Writing – 24

La Erasmus University (Rotterdam), pentru programul IBA (International Business Administration) se acceptă atestate TOEFL, IELTS sau Cambridge cu următoarele scoruri:

TOEFL (iBT) – scor total minim de 80, cu cel puțin 18 pentru Reading & Listening, 20 pentru Speaking și 21 pentru Writing.

IELTS –  score total minim de 6.5 și cu cel puțin 6.0 pentru fiecare dintre secțiunile de Reading, Listening, Speaking și Writing.

Cambridge – testul nu trebuie să fie mai vechi de 2 ani. Poți avea unul dintre certificatele B2 First (FCE), C1 Advanced (CAE)/ C2 proficiency (CPE) sau C1 Business Higher (BEC Higher)  cu condiția să ai un scor total minim de 170 și subpunctaje minime de 170 (reading, listening, writing, speaking).

3. Când e bine să dau testul de limbă engleză

Primul sfat – dacă poți, nu lăsa examenul de limbă engleză pentru clasa a XII-a. Vei avea și așa mult de învățat pentru BAC, plus școala, plus definitivarea dosarului de admitere la o facultate în străinătate.

Cel mai potrivit moment? A doua jumătate a clasei a XI-a. Desigur că poți da și mai devreme, singurul detaliu care face diferența este ”termenul de valabilitate” al atestatului. El trebuie să fie valabil la data când încep studiile la universitatea la care aplici.

Apoi mai este și chestiunea diplomei de atașat la dosar. Unele universități cer să incluzi atestatul de limbă engleză în momentul trimiterii dosarului, altele acceptă să trimiți până la obținerea diplomei de BAC.

Spre exemplu, dacă vrei să aplici la facultatea de medicină în Anglia, ți se va cere rezultatul de la IELTS sau TOEFL până pe 15 octombrie, când se depune dosarul de admitere.

Pentru Olanda, cele mai multe universități îți vor cere să ai certificatul de engleză până la 1 aprilie sau 1 mai, dar pentru unele programe termenul limită pentru depunerea dosarului complet va fi mai devreme – 15 ianuarie.

Dacă aplici la universități în America, termenele de depunere a dosarelor (deci și pentru atestatul de engleză) sunt fie 1 noiembrie, fie 1 ianuarie.

4. Unde poți da examenul de limbă engleză în România

Pentru atestatele IELTS și Cambridge, instituția care organizează oficial examenele și prezintă certificările este British Council. Informații despre orașele cu centre de testare, datele examenelor și costuri găsești pe paginile dedicate pentru IELTS și Cambridge.

Pentru testul TOEFL iBT poți căuta centrele din România și datele examinărilor în baza de date de pe website-ul ETS, organizația care susține examinările TOEFL.

Tot pe paginile lor găsești detalii despre materiale și aplicații gratuite care să te ajute în pregătire. Recomandarea noastră este, totuși, să apelezi la cursuri specializate, care te vor îndruma dedicat pentru cerințele specifice din aceste teste de limbă engleză.

Așa că dacă mai ai întrebări despre testele de limbă engleză pentru admitere, nu te sfii să ne scrii la office@studentconsulting.ro sau prin DM pe Facebook sau Instagram. La fel, dacă vreri să începi cu noi procesul de consiliere pentru admiterea în străinătate, contactează-ne fără emoții. Ne vom bucura să stăm de vorbă.

Lia Hancianu

Consilier educațional specializat în procesul de admitere cu precădere în Statele Unite. Manager general și fondatorul companiei Student Consulting.

Articole similare