Haideți să vedem care este călătoria pe care o face un elev alături de noi atunci când colaborează cu Student Consulting. Și, mai exact, să vedem care sunt pașii pe care-i facem împreună timp de un an de zile. Vizionează videoclipul despre pașii de consultanță la Student Consulting pe Youtube.
Pasul 1. Alegerea specializării
Primul pas pe care îl facem cu elevii este să alegem specializarea de interes. Asta pentru că e foarte important să știm încă de la început ce domeniu vrei să studiezi. Nu de alta, dar 3-4 ani, cam asta vei studia la universitate și îți vei dori să faci și o carieră în acest domeniu. Cum facem acest lucru? Aplicăm un test de orientare în carieră, în urma căruia aflăm care sunt abilitățile și aptitudinile pe care tu le ai.
Abilitățile sunt cele pe care le-ai dezvoltat pe perioada vieții și aptitudinile înseamnă talentul pe care l-ai tu înnăscut. În funcție de cele două, ți se recomandă anumite domenii în care tu poți să faci performanță. Teoretic, cu toții cu toții putem să lucrăm în orice domeniu, însă putem să performăm mai ușor și mai mai sigur într un anumit domeniu acolo unde este practic talentul nostru înnăscut. Și din acest motiv, suntem de părere că este util să dai un astfel de test de orientare în carieră pentru a ști sigur care e domeniul pe care dorim să mergem mai departe.
Din momentul în care am ales această specializare, mergem la pasul numărul doi, și anume la alegerea universităților.
Pasul 2. Alegerea universităților
Acesta este iar un pas destul de important, pentru că, în funcție de bugetul părinților tăi și în funcție de dosarul tău academic, de mediile tale, de nivelul de limbă engleză, vom alege țările și apoi universitățile în care tu vei studia mai departe. De obicei, noi recomandăm să aplici la aproximativ patru-cinci universități și, după ce ai primit de la noi această listă de universități cu toate criteriile de admitere și bugetele necesare, tu vei face alegerea finală. Adică tu ești cel care face alegerea finală. recomandăm, Spre exemplu, dacă vrei să studiezi informatică, noi putem să-ți spunem din Europa care sunt școlile cele mai bune încă de la început. Însă, dacă dorești să ai o listă sau o paletă largă de universități pentru ca tu să vezi concret ce există în Europa, atunci venim cu o astfel de listă și tu faci alegerea finală.
În momentul în care te-ai hotărât la ce universități vrei să aplici și ți-ai dori totuși să vezi și experiența unui student care e deja la acea universitate, noi te putem pune în contact cu studenți care sunt deja acolo, ca tu să înțelegi mai clar ce presupune studiul acolo. Noi considerăm că mereu este foarte valoros să fii în contact cu un student de la universitate și te vom ajuta cu acest pas la cererea ta.
Pasul 3. Alegerea activităților extrașcolare
Din momentul în care știm concret care sunt cele cinci universități la care tu aplici, automat știm care sunt criteriile de admitere ale acelor universității. Așa că la pasul 3, venim către tine cu recomandări de activități extrașcolare care să-ți maximizeze șansele de admitere. Spre exemplu, putem să-ți recomandăm un curs de debate care să-ți dezvolte abilitățile tale de comunicare. Putem să-ți recomandăm o activitate de voluntariat – poți să predai, de exemplu, matematică unor copii din medii dezavantajate financiar.
Împreună găsim o serie de soluții pentru tine și încercăm să-ți recomandăm activități care îți și plac, care au legătură cu tine. Dacă noi îți recomandăm acele activități care “trebuie” să existe la dosar sau care “dau bine”, nu le vei face cu prea mare plăcere. De aceea, noi discutăm cu tine înainte ca să înțelegem ce tipologie de personalitate ai, ce anume ți-ar plăcea cu adevărat să faci în timpul liber. Identificând aceste aspecte la tine, venim cu recomandări de activități extrașcolare pe care să le faci într-adevăr cu plăcere, pentru că interesul nostru este să ajungi să faci poate performanță în activitatea respectivă. Adică să nu faci o dată, de două ori, ci poate un an de zile sau câteva luni bune. Și poate de la statutul de membru să ajungi mai departe la statutul de secretar, vicepreședinte sau chiar, de ce nu, președinte.
Pasul 4. Pregătirea dosarului de admitere
Acesta este pasul cel mai complex, pentru că întocmim împreună dosarul de admitere. Aici vei lucra cu doi consultanți:
1. Un consultant principal, coordonator, care lucrează cu tine timp de un an de zile și îți coordonează întreaga ta activitate. Cum se face asta? Creați împreună un calendar de lucru unde veți introduce toate documentele și examenele pe care ai nevoie să le pregătești pentru universitate și pentru fiecare în parte veți avea un deadline pe care-l stabiliți de comun acord. Astfel, pe parcursul anului, vei lucra la acest dosar împreună cu consultantul, știind clar care este statusul tău în fiecare moment, pentru că noi îți actualizăm acest calendar de lucru în funcție de pașii pe care-i faci alături de noi.
2. Un al doilea consultant care lucrează cu tine la acel eseu motivațional despre care suntem siguri că ai mai auzit și despre care toată lumea spune că e destul de stresant, dar nu e așa. Asta pentru că colega noastră care lucrează la acest eseu motivațional are cu tine o primă discuție – o întâlnire informală – în cadrul căreia te cunoaște, înțelege ce activități ai, ce pasiunea ai, poate, ce frici ai și, în funcție de toate acestea, o să faceți împreună structura scrisorii. Adică ce idei te avantajează pe tine în introducere, cuprins și încheiere. Ca să-ți deai seama de cum lucrăm mai exact la scrisoarea de motivație, te invităm să vezi alte videoclipuri pe care le am făcut împreună cu colega noastră și testimoniale de la elevi care au lucrat cu ea la scrisoarea de motivație aici.
Pasul 5. Pregătirea pentru interviu
Pasul acesta nu este obligatoriu la toate universitățile. Însă, dacă ești invitat să dai un interviu pentru universitățile la care ai aplicat, vei lucra împreună cu noi să înțelegi ce fel de întrebări se adresează în cadrul interviului, cum trebuie să ai postura corpului, dacă să zâmbești mai mult, să zâmbești mai puțin. Practic, tot aceste detalii se fac împreună cu noi, pentru ca noi să ne asigurăm că ești pregătit atunci când ajungi în fața universității.
Pasul 6. Pregătirea dosarului de plecare
Dosarul de plecare înseamnă procedură de cazare, procedură de ajutor financiar, aplicare pentru burse, o viză, dacă este cazul. Ce documente trebuie să iau cu mine când ajung în țara respectivă? Deci, practic, te ajutăm cu tot procesul până la biletul de avion.
Dacă acești pași ți se par compleți și ți-ai dori să lucrezi cu oameni pasionați de ceea ce fac și oameni care își dau interesul pentru tine ca tu să ajungi acolo unde îți dorești, te așteptăm să vii la o primă discuție gratuită cu noi, să ne cunoști și să vezi concret cum te am putea noi ajuta. Ca o primă testare a servicilor noastre, îți vom recomanda deja câteva activități extrașcolare pe care le-ai putea începe. După această întâlnire gratuită, tu ai libertatea să alegi dacă ne potrivim cu tine sau nu. Noi te așteptăm la Student Consulting la această întâlnire gratuită și îți urăm succes pe mai departe!