Avantajul testelor TOEFL si IELTS in procesul de admitere la universitate

Tipa pregatire TOEFL

partea 2-a

Daca sustin ambele teste de limba engleza voi fi avantajat in procesul de admitere?

Raspunsul este NU. Testul de limba engleza IELTS sau TOEFL nu reprezinta un factor de diferentiere in procesul de admitere. Asadar, sustinerea mai multor examene de limba engleza nu reprezinta un avantaj in procesul de selectie, dimpotriva consideram ca este absolut necesar sa redirectionati timpul alocat pentru unul dintre examene spre a imbunatati activitatile extrascolare din dosarul de admitere.

Daca obtin un punctaj peste cerinta solicitata de universitate, voi fi avantajat in procesul de admitere?

Din pacate raspunsul este NU. Universitatile evalueaza nivelul de dificultate in limba engleza a specializarilor oferite si impun un nivel mimim de limba engleza pe care trebuie sa-l indeplinesti, acesta asigurandu-ti intelegerea textului in limba engleza. Aplicantul trebuie sa indeplineasca cerinta minima solicitata de universitate, iar obtinerea unui scor mai mare fata de solicitarea universitatii nu reprezinta un avantaj in procesul de admitere.

Ce scor ar trebui sa obtin la testul de limba engleza IELTS si TOEFL ca sa fiu admis la studii in strainatate in Europa sau SUA?

Scorul solicitat de majoritatea universitatilor din lume pentru studii de licenta este universal valabil: scor 6,5 total pentru IELTS si 80 de puncte total pentru testul de limba engleza TOEFL.

Insa, cu cat suntem interesati de universitati mai competitive din strainatate, cu atat scorul pentru examenul de limba engleza creste. De exemplu, Universitatea Coventry solicita pentru programul de licenta Business and Human Resources cu practica scor total de 6 la examenul de limba engleza IELTS. Pe de alta parte, Universitatea Oxford solicita 7 per total la examenul de limba engleza IELTS pentru programele de licenta in informatica. De asemenea, in SUA majoritatea universitatilor de top solicita scor total de 100 la TOEFL si 7 la IELTS.

Daca am indeplinit scorul total solicitat de universitate, dar nu am indeplinit cerinta pe o anumita sectiune, pot fi admis?

Este foarte dezamagitor dar raspunsul este tot NU. Aplicantii se gasesc deseori in aceasta situatie, in care obtin rezultatul solicitat per total sau chiar depasesc scorul total, dar nu indeplinesc cerinta minima la o anumita sectiune. Din pacate, chiar daca examenul a fost sustinut de mai multe ori cu acelasi rezultat, universitatea nu va accepta nici o exceptie. Rigiditatea universitatilor in aceasta cerinta se mentine din considerentul ca fara scorul adecvat de la testul de limba, nu vei face fata cursurilor predate in limba engleza pe parcursul anilor de studii universitare.

De exemplu –  Universitatea Oxford

  • Specializarile INFORMATICA si MATEMATICA
    • Pentru testul IELTS  este necasar a se obtine un scor general minim 7  cu obligatia de a obtine minim 6,5 pe fiecare subsectiune;
    • Pentru testul TOEFL este necesar minim 100 de puncte in total (cu minim 22 Listening, 24 Reading, 25 Speaking, 24 Writing)
  • Pentru alte Specializari:
    • IELTS nivelul de limba engleza solicitat creste la 7.5 cu minim 7 pe fiecare sub-sectiune;iar pentru
    • TOEFL necesita  110 in total( cu minim 22 Listening, 24 Reading, 25 Speaking, 24 Writing)

Momentul oportun pentru sustinerea si trimiterea rezultatului la examenului de limba straina

Cand e cel mai bine sa sustin examenul TOEFL sau IELTS?

De-a lungul timpului am indrurmat aplicantii sa sustina examenul de limba engleza in a doua parte a clasei a XI-a, datorita faptului ca timpul nu se suprapune cu pregatirea de bacalaureat din clasa a XII-a. De asemenea, presiunea pe aplicant pentru obtinerea scorului dorit este mai mica, datorita timpul de pregatire disponibil in aceasta perioada a anului scolar.

Am obtinut Diploma de IELTS sau TOEFL in clasa a XI-a, mai este valabila pentru admiterea la studii in strainatate la momentul aplicarii?

Tot mai multi elevi se pregatesc din timp pentru alegerea celor mai bune facultati si universitati de urmat in strainatate  si opteaza pentru sustinerea examenului de limba engleza din clasa a XI-a, chiar clasa a X-a. Inainte de a face aceasta alegere este important sa intelegi ca Diploma de IELTS si TOEFL trebuie sa fie valabila la data la care incepi studiile universitare. Daca acum cand citesti acest articol ai sustinut deja examenul de limba engleza, nu te ingrijora, iti recomand sa contacteazi universitatea pentru a obtine o exceptie, se intampla deseori sa accepte diploma in situatia data.

Care este termenul limita la care trebuie sa trimit scorul de la examenul de limba engleza IELTS sau TOEFL pentru admiterea la studii in strainatate?

In Marea Britanie rezultatul de la examenul de limba engleza IELTS sau TOEFL poate fi trimis pana la obtinerea diplomei de bacalaureat, fara sa fii dezavantajat in procesul de admitere. Insa, pot exista unele facultati, cum ar fi cele de medicina din Marea Britanie care sa iti solicita rezultatul de la examenul de limba engleza IELTS sau TOEFL pana la data de 15 Octombrie, data limita de depunere a dosarului.

Olanda urmeaza aceeasi regula ca Marea Britanie, insa unele universitati din Olanda pot solicita examenul de limba engleza pana la data de 15 Ianuarie, data limita de depunere a dosarului.

In schimb, universitatile americane solicita examenul de limba engleza IELTS sau TOEFL pana la data limita de depundere a dosarului de admitere, 1 Noiembrie, respeciv 1 Ianuarie.

Citeste mai departe alte articole asemanatoare din ghidul alegerii examenului de limba engleza:

Asteptam cu interes comentariile, parerile sau intrebarile tale aici sau pe formularul de contact din pagina www.studentconsulting.ro

Lia Hancianu

Consilier Educational specializat in Procesul de admitere cu precadere Statele Unite. Manager general si fondatorul companiei Student Consulting.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.