Evită această capcană a actvităților extrașcolare (3/3)

Activitati in echipa

Te informam ca aceasta este preocuparea cea mai des intalnita a aplicantilor nostri de-a lungul experientei noastre. Din pacate, nu exista un numar magic de activitati care sa iti asigure admiterea la universitate. Este crucial sa intelegi ca participarea constanta intr-o activitate indica pasiune, implicare, si uneori leadership, ceea ce este apreciat de comisia de admitere. Universitatile se asteapta sa gaseasca la dosarul tau una, doua trei, activitati importante, care sa te reprezinte si carora le-ai dedicat o mare parte din timpul tau in afara orelor de clasa pe o perioada semnificativa de timp.

Am facut activitati care nu au legatura cu specializarea de la universitate. Sunt utile pentru admitere?

Sigur ca da, atata timp cat poti sa arati conexiunea cu domeniul tau de aplicare. De exemplu, daca aplici pentru specializarea Business si ai facut cativa ani de voluntariat la Crucea Rosie, te poti folosi de abilitatile transferabile de comunicare si lucru in echipa, abilitati necesare in domeniul tau de studiu.

Capcana activitatilor extrascolare

Cea mai des intalnita greseala in strategia de aplicare pentru studii in strainatate este acumularea de cat mai multe diplome de la o varietate de activitati, despre care aplicantul nici nu isi mai aminteste. Aceasta situatie ne arata ca activitatile respective nu au fost relevante pentru dezvoltarea personala si academica a aplicantului si nu vor avea relevanta in procesul de selectie. Comisia de admitere nu cauta “cantitate”, ci “calitate”. Asadar, iti recomandam sa eviti activitatile in care te-ai implicat doar pentru obtinerea unei diplome.

Iata ce spune un fost aplicant  despre activitatea de voluntariat

Initial, cand cei de la Student Consulting au venit in liceul meu cu acest proiect, am fost putin sceptica deoarece nu mai participasem la voluntariate, insa m-am gandit ca ar fi o ocazie prielnica sa schimb ceva si consider ca am facut cea mai buna decizie deoarece m-au invatat multe lucruri, am invatat cum sa comunic cat mai eficient si sunt mult mai deschisa catre actiuni de acest gen. De aceea sustin acest proiect deoarece este o experienta frumoasa, favorabila celor care isi doresc sa acumuleze cat mai multe cunostinte si care vor sa faca ceva in afara orelor de studiu pentru ca nu vor regreta!” Georgiana.

Concluzia

Concluzia noastra este ca implicarea in activitati extrascolare poate fi un instrument valoros nu doar in admiterea la universitate, dar si in gasirea unui loc de munca part time in perioada universitatii. Abilitatile si experienta pe care le dezvolti prin aceste activitati pot fi cheia pentru diferentierea de alti candidati in procesul de admitere la universitate. Aceste activitati iti dezvolta abilitati ca lucrul in echipa, responsabilitatea, implicarea, leadership, toate apreciate de comisia de admitere si de angajatori.

Idiferent ca te-ai implicat intr-o activitate de a scrie la ziarul scolii, sau te-ai implicat ca membru in consiliul elevilor, ai fost in trupa de teatru, echipa de fotbal a scolii, implicarea ta indica universitatilor si angajatorilor ca detii abilitati de comunicare si lucru in echipa, pe care acestia le apreciaza.

Asadar, fa-ti timp si hai in cautare de activitati extrascolare care sa te puna in valoare! Nu uita: experienta unui consultant educational iti va fi de mare folos in alegerea si planificarea corecta a activitatilor extrascolare.

Asteptam cu interes comentariile, parerile sau intrebarile tale aici sau pe formularul de contact din pagina www.studentconsulting.ro

Lia Hancianu

Consilier Educational specializat in Procesul de admitere cu precadere Statele Unite. Manager general si fondatorul companiei Student Consulting.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.