Ce activități extrașcolare recomandă consilierii educaționali Student Consulting

Se apropie vacanța de vară, așa că ne-am gândit să-ți dăm niște idei pentru a pune în valoare timpul liber, încât să-ți crești șansele la admiterea la o facultate în străinătate. Indiferent de țara sau universitatea la care aplici, activitățile extrașcolare sunt importante. Am mai vorbit despre rolul activităților extrașcolare și în ce categorii s-ar grupa, precum și ce urmăresc recrutorii în lista de activități, așa că acum venim cu câteva idei concrete pentru ce ai putea face chiar vara aceasta.

Mai întâi, spunem din nou: contează calitatea, nu cantitatea. Nu e nevoie să ai o listă de o pagină cu activități extrașcolare, pot fi și doar 2-3.

Ce contează, în schimb, în alegerea activităților extrașcolare?

Coerența: ceea ce ai ales să faci să reflecte personalitatea ta, pasiunile tale, să aibă legătură cu domeniul pe care vrei să-l studiezi.

Consecvența: arată că ești serios, cu adevărat pasionat și te ții de treabă. Chiar dacă faci un singur lucru în afara orelor de școală (fie curs, sau voluntariat, sau o pasiune anume), e important să ai continuitate. Decât să acumulezi 50 de ore de voluntariat într-o singură vară și atât, e mai relevant să ai 30 de ore alături de aceeași organizație timp de doi ani, de exemplu.

Abilitățile deprinse: dincolo de a-ți pune în practică o pasiune anume, contează mult și ce abilități capeți în urma acestor activități, care să-ți fie de folos în viața de student și viitoarea profesie. Abilitățile de vorbit în public și leadership sunt foarte apreciate oriunde oricând, așa că dacă ai ocazia să le dezvolți (iei inițiativa unei activități sau unui proiect, ții o prezentare unui grup etc.), nu da înapoi.

Acum să vorbim și de lucruri mai concrete.

Activități recomandate de consilierii Student Consulting

Mai întâi, să știi că nu există o rețetă universală. Abordarea noastră este personalizată, adică ne uităm atent la personalitatea ta, la profilul pentru care vrei să aplici și la cum arată dosarul tău de admitere când începem colaborarea.

Debate

Cursurile de Debate sunt în topul recomandărilor noastre. Cum spuneam, sunt utile oricui oricând, pentru că te învață nu doar să vorbești în public, ci și elocvent, argumentat, înveți să asculți pe celălalt și să-ți susții punctul de vedere cu facts, respectând dreptul celuilalt la propria opinie. Astfel de cursuri sunt esențiale dacă vrei să intri la Drept sau Politics. Te poți înscrie la DebateX, partenerii noștri pe activități extrașcolare.

Cursuri de Artă și Cultură

Dacă vrei să aplici pentru arhitectură, design sau arte vizuale, poți urma diferite cursuri la Fundația Calea Victoriei, care este, de asemenea, partenera noastră. Istoria Artei este destul de populară printre elevii cu care lucrăm.

Cursuri și tabere pe Computer Science

Pentru cei interesați de Computer Science, cursurile de programare la Telekom Academy sunt o alegere bună. Foarte utile sunt și cursurile online de logică, algoritmică, machine learning etc. Există și tabere de vară pe Computer Science, pe care le poți găsi la un simplu Google search.

Voluntariat și implicare în comunitate

Voluntariatul este o activitate foarte întâlnită în rândul elevilor și al studenților. Oportunități acum sunt nenumărate, așa că alege organizația sau cauza care rezonează cel mai bine cu personalitatea ta, dar și cu viitoarea profesie. Dacă vrei să aplici la facultăți de medicină în Europa sau SUA, va conta să arăți că ai experiență în lucrul cu oameni, în zona socială sau sănătate. La fel și pentru Psihologie sau Sociologie. De asemenea, implicarea în comunitate este un aspect pe care pun accent multe universități internaționale.Te poți implica în Crucea RoșieSalvați CopiiiBethanyUnicefSOS Satele Copiilor. Acestea sunt câteva exemple, dintre cele mai cunoscute organizații, dar cu siguranță găsești numeroase alte ONG-uri, poate chiar în orașul tău, în funcție de cum ți-ar plăcea și ție să te implici. De exemplu, să faci parte din Cercetașii României este o ocazie minunată să deprinzi spiritul de echipă, autonomia, abilități de supraviețuire foarte importante și un set de valori puternice.

Școli internaționale de vară

Last but not least, noi mai recomandăm taberele de vară organizate de universități. Mai ales dacă vrei să aplici la universitatea respectivă, este cea mai bună metodă să afli dacă ți se potrivește. Vizitezi universitatea și orașul, cunoști oameni de acolo, vezi concret cum se predă și cum abordează ei subiectele. Astfel vei lua o decizie mult mai informată. Însă și dacă mergi într-o tabără de vară la altă universitate, tot va conta experiența internațională și interculturală dobândită. Pentru că aceste tabere sunt un fel de introduction courses pentru facultate, vei înțelege mult mai bine domeniul pe care îl vei studia la facultate. Noi, de exemplu, recomandăm școlile de vară de la Oxford Royale Academy, care presupun Oxford Summer SchoolCambridge Summer School și Yale Summer School.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre ce activități extrașcolare ți s-ar potrivi sau ți-ar fi utile, hai să stăm de vorbă.

Lia Hancianu

Consilier educațional specializat în procesul de admitere cu precădere în Statele Unite. Manager general și fondatorul companiei Student Consulting.

Articole similare