Ce fel de activități extrașcolare mă ajută la dosarul de admitere în străinătate? (2/3)

Activitati Extrascolare

Vestea buna este ca poti include la dosar orice tip de acivitate extrascolara, insa, in functie de tara in care aplici exista cateva reguli de care este important sa tii cont. De-a lungul celor 10 ani de experienta le-am recomandat aplicantilor nostri o varietate de activitati in functie de profilul aplicantului si in functie de universitatea tinta: voluntariat local si international, practica locala si internationala, curs academic online, tabara academica in tara de destinatie, actiuni de donatie, scriere creativa, proiecte personale, implicare in cluburile scolii (lectura, matematica, debate) etc.

Vreau sa aplic in SUA. Ce activitati extrascolare am nevoie?

Universitatile americane pun accent pe admiterea de tip holistic, ceea ce iti permite sa adaugi la dosar si activitati care nu sunt legate de domeniul tau de aplicare, dar care iti definesc personalitatea. Urmand principiul “admitem oameni, si nu numere” este important sa-ti investesti timpul strategic in cateva activitati care te reprezinta, intrucat in procedura de admitere se solicita numarul de ore si numarul de saptamani pe care le-ai petrecut intr-un an cu activitatea mentionata.

De exemplu, pentru admiterea la Harvard in anul 2019, cele mai populare activitati extrascolare pe care le-au avut studentii admisi au fost:

  • 74% dintre studentii admisi au avut activitati de voluntariat,
  • 57% au practicat activitati sportive,
  • 36% au prestat activitati in consiliul scolar,
  • 32% au facut parte din cluburi de matematica,
  • 32% au facut parte din cluburi de stiinte, 
  • 31% din cluburi de muzica.

De asemenea, 69% dintre aplicantii admisi au mentionat ca au detinut o functie de presedinte la cel putin unul dintre cluburile scolare.

Vreau sa aplic in Europa. Ce activitati extrascolare trebuie sa am?

In Europa, universitatile sunt interesate in primul rand de performanta ta academica si ulterior de activitatile extrascolare. Aceste institutii in general vor considera activitatile care au legatura cu domeniul tau de aplicare. Urmaresc sa descopere interesul, pasiunea si inclinatiile tale doar catre specializarea pentru care aplici.

De exemplu, daca ai participat la Model United Nations (MUN) trebuie sa arati cum te-a ajutat aceasta activitate sa fii mai pregatit pentru domeniul tau de studiu. Asadar, aplicantii care vor lista activitatile la dosar fara sa sublinieze valoarea adaugata pe care au castigat-o prin prisma experientei, sunt defavorizati in procesul de analiza a dosarului de admitere. Datorita acestor aspecte recomandam ca orice activitate mentionata sa fie conectata cu domeniul de studiu pe care intentionezi sa il urmezi.

Imi trebuie diploma pentru activitati extrascolare?

Raspunsul este nu. Probabil te intrebi deja cum vor verifica universitatile veridicitatea informatiilor introduse in dosar. Simplu, universitatile analizeaza aplicatia „pe incredere”, valoarea cuvantului tau ca si aplicant nu necesita a se dovedi. Este bine de stiut ca profesorul care va trimite scrisoarea de recomandare mentioneaza de obicei activitatile cele mai importante care te recomanda pentru admiterea la universitatea respectiva si pentru specializarea aleasa.

Atentie, universitatile isi rezerva dreptul sa verifice aleatoriu acuratetea informatiei introduse, asadar iti recomandam sa pastrezi informatia cat mai realista, pentru a evita surpriza de a ti se retrage oferta de admitere pe motiv de informatii false.

Pot introduce la dosar activitati din gimnaziu?

Raspunsul este nu. Intelegem ca este dezamagitor sa nu mentionezi activitatea de balet sau o anumita olimpiada desfasurata in perioada gimnaziului, insa universitatile pun accent pe activitatile desfasurate recent, doar in perioada liceului, intrucat acestea definesc intr-o proportie mult mai mare personalitatea ta azi.

Citește din aceeași serie:

Asteptam cu interes comentariile, parerile sau intrebarile tale aici sau pe formularul de contact din pagina www.studentconsulting.ro

Lia Hancianu

Consilier Educational specializat in Procesul de admitere cu precadere Statele Unite. Manager general si fondatorul companiei Student Consulting.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.