Cum e să fii student în Olanda prin ochii studenților la Hanze, în Groningen

Mai toți elevii pe care i-am consiliat și care acum studiază în Olanda ne spun cât de mult le place. Fie că vorbesc despre subiectele de la facultate, proiecte, profesori, stagii de practică sau despre viața în orașele în care sunt cu mers pe bicicletă, mult timp în natură și tot felul de activități, numitorul comun este starea de bine și energia pe care o au.

Săptămâna trecută am avut un eveniment online în care am prezentat universitatea Hanze din Groningen. Ne-am bucurat să ne vedem și cu câțiva dintre studenții români de acolo, care ne-au povestit din experiența lor cum e viața de student în Groningen. Desigur, Groningen nu este întreaga Olandă. Însă, din ce ne-au tot povestit și alți studenți români în Olanda pe care i-am consiliat în procesul de admitere, putem spune cu încredere că experiențele din Groningen se aplică în mare măsură și în celelalte orașe universitare.

Networking multicultural

Tineri din întreaga lume aleg să vină la studii în Olanda. Doar în Groningen sunt 3000 de studenți internaționali din 115 țări. Motivele pot fi calitatea educației, nivelul de trai sau felul de a fi al oamenilor. Cu siguranță un avantaj e și faptul că Olanda este țara cu locuitorii care vorbesc cel mai bine engleza ca limbă străină. Cu alte cuvinte, poți să te descurci excelent cu engleza oriunde în Olanda. Așteaptă-te ca printre colegii de facultate, de apartament și toți amicii pe care ți-i faci, să întâlnești cel puțin 3-4 naționalități diferite. Gândește-te în câte țări ai putea merge în vizită la prieteni! Dincolo de călătorit, Cristi Crețu, student în anul 3 la International Business la Hanze University, spunea cât de mult l-a ajutat pe el networking-ul de acolo să găsească internship-uri. De multe ori poți găsi și un loc bun de cazare pentru că ai un prieten care știe un prieten care caută coleg de apartament (dar despre cazare vorbim puțin mai încolo). Vei lucra în echipe multiculturale pentru diferite proiecte, o ocazie excelentă să înveți cum să interacționezi cu tineri care au experiențe și background-uri diferite, cu viziuni diferite de a ta. Este cea mai bună pregătire pe care o poți primi pentru un job viitor, într-o societate atât de diversă și în plină mișcare.

Multe activități pentru studenți

Groningen, numit și ”best student city”, este de departe locul cel mai ofertant în activități pentru studenți. Celelalte orașe nu sunt, totuși, departe. Vei găsi asociații studențești (cum ar fi Erasmus Student Network (ESN) sau AIESEC), dar și alte organizații ca UNICEF care organizează tot felul de evenimente și proiecte pentru studenți: de la proiecte de strângeri de fonduri, la gale, la excursii la schi în Elveția sau mers cu bicicleta în afara orașelor. Sunt cluburi de teatru, improvizație, muzică, dans, arte plastice, lectură și orice alte preocupări culturale îți poți imagina în care să îți descoperi talentul sau doar să petreci ”quality time” cu prieteni. Muzeele și activitățile sportive sunt multe și variate, iar excursiile cu bicicleta prin oraș sau în natură aproape fac parte din rutină. Să te aștepți mai degrabă la petreceri în timpul săptămânii și nu în weekend. Se pare că pentru olandezi weekendul este rezervat familiei și prietenilor.

Cazarea – marea bătaie de cap când ești student în Olanda

Inge Hamersma, reprezentanta Hanze University din Groningen, explica la evenimentul online de pe 15 martie că puține universități în Olanda au cămine pentru studenți. Misiunea de a găsi loc de cazare revine studentului. Desigur, și universitățile oferă îndrumare, dar tot tu trebuie să te ocupi în cea mai mare parte. De aceea sfatul este să începi să cauți cu 3-5 luni înainte de a începe anul universitar și să nu fii foarte pretențios. Practic, dacă ce găsești prima dată este decent, nu sta mult pe gânduri. Poți oricând, mai târziu, să te muți, mai ales după ce îți faci mai multe cunoștințe printre studenți și poți afla de alte variante de cazare. Pentru început, poți alege chiar să locuiești în afara orașului, căci transportul public este foarte bine pus la punct. După ”peak-ul” de ocupare din primele luni ale anului universitar, poți găsi mai ușor o cameră în oraș.

Job-uri diverse pentru studenți

Costul studiilor și al vieții atunci când ești student în Olanda variază în funcție de orașul pe care îl alegi. În Amsterdam va fi, evident, mult mai scump decât în Nord, în Groningen. De exemplu, la Universitatea Hanze studiile costă în jur de 2000 de Euro/an, la care adaugi chiria și cheltuielile de zi cu zi, plus călătorii și alte mici bucurii. Studenții români de acolo ne-au mărturisit că, deși nu le-a fost ușor, au reușit să se descurce financiar (cei care nu aveau susținerea de acasă) cu job-urile pe care le-au găsit. Oferta de job-uri pentru studenți este foarte variată – lucrat la bibliotecă sau în magazine, baruri și restaurante, chiar în departamentele universităților pe comunicare, relații cu studenții sau asistenți ai profesorilor. Depinde cum îți organizezi timpul și ce îți place să faci. Fii pregătit, totuși, să iei în serios căutarea jobului. Cum spunea Sabrina Stroe, Alumna Hanze University, care lucrează în prezent în Rotterdam pentru o bancă digitală – ”e un job în sine căutarea unui job”. Sabrina a avut, la un moment dat, 3 joburi. Dar nu te stresa, căci la Student Consulting organizăm un training dedicat educației financiare pentru studenți în străinătate, în care poți învăța cum să te organizezi cât mai eficient cu banii și veniturile extra.

Deocamdată cam atât despre viața de student în Olanda, așa cum ne-au prezentat, din experiența lor, studenții români de la Hanze, din Groningen. Mai explorăm subiectul și în alte articole, pentru că mai sunt multe de spus despre cum e să mergi la facultate în Olanda. Până atunci, dacă vrei să ne întrebi direct, lasă-ne un mesaj.

Barsan Alexandra

Consilier educațional specializat în procesul de admitere cu precădere în Europa. Administrează departamentul de consiliere pentru Europa.

Articole similare