Cum scriem un eseu de admitere pentru aplicare la facultate in strainatate?

Scrierea unui eseu poate fi un moment stresant si dificil in momentul in care ne decidem sa aplicam la o universitate. Insa acest proces nu trebuie sa fie atat de complicat, atata timp cat urmam anumiti pasi simpli si nu ne pierdem in firul narativ al povestii pe care vrem sa o transmitem. Union College vine cu urmatoarele sfaturi si recomandari pentru scrierea unui eseu Common App:

1. Care este scopul eseului?

Scopul eseului este de a permite universitatilor sa ne cunoasca, sa afle mai multe despre noi, despre pasiunile noastre si despre provocarile prin care am trecut. Ei vor sa vada un eseu personalizat in care sa povestim depre diferite experiente, amintiri si toate lucrurile care ne-au facut pe noi cine suntem pana in momentul de fata.

2. Ce continue un eseu?

Intr-un eseu este important sa vorbim despre lucrurile care ne-au influentat, fie ele obiecte sau persoane, de aceea cei de la Union College recomanda ca in momentul in care incepem sa scriem un eseu sa ne luam 10 minute in care sa compunem o lista cu “Random Facts” sau “Random Objects”. Acestea pot fi lucruri, persoane sau elemente caracteristice noua, care ne trezesc o anumita amintire sau o poveste in care noi ne identificam.

Eseul pe care noi il scriem poate sa fi de mai multe feluri:

3. Ce tipuri de eseu există?

Eseul pe care noi il scriem poate sa fi de mai multe feluri:

Eseu narativ

In care relatam o poveste sau o amintire care a avut un impact in viata noastra.

Montaj

In care scriem despre mai multe intamplari scurte care ne-au influentat viata

Challenge Essay

In care relatam o provocare prin care am trecut si cum am reusit sa o rezolvam. In acest eseu este important sa nu uitam sa mentionam care a fost efectul acestei provocari asupra noastra, cu ce experienta am reusit sa ne alegem.

4. Reguli pe care trebuie sa le respectam

Union College propune cateva reguli pe care sa le respectam atunci cand scriem un eseu:

  • Sa avem grija ce vocabular folosim
  • Sa ne folosim de simturi si amintiri cu care se poate identifica persoana care citeste
  • Sa nu relatam din nou toate lucrurile pe care le-am trecut in aplicatia noastra
  • Sa nu enumeram realizarile pe care le-am avut si premiile pe care le-am obtinut (universitatile vor posibilitatea de a te cunoaste pe tine ca persoana)
  • Daca relatam o provocare sa nu uitam sa mentionam efectul pe care l-a avut asupra noastra
  • Sa fim autentici
  • Sa gasim un loc linistit si sa ne citim eseul cu voce tare, pentru a ne putea da seama cum se contureaza acesta
  • Sa cerem feedback de la familie, de la profesori sau de la consilierul nostru.

Contactează un consilier Student Consulting pentru a descoperi ce universitate ți se potrivește cel mai bine în funcție de interesele tale, de șansele de admitere, dar și de posibilitățile de finanțare.

Lia Hancianu

Consilier educațional specializat în procesul de admitere cu precădere în Statele Unite. Manager general și fondatorul companiei Student Consulting.

Articole similare