De ce să aplici din timp pentru cazare când pleci la facultate în Olanda

Poate ai auzit că este o criză serioasă de locuri de cazare pentru studenții care aplică la facultate în Olanda.

De ce se întâmplă asta?

Olanda a devenit cea mai populară destinație de studiu pentru români

Înainte de Brexit, cei mai mulți elevi din România aplicau la universitate în UK. Spre exemplu, în Anglia taxele de școlarizare erau de aproximativ £9.000 pe an pentru Anglia și £2.000 pentru Scoția. Acum, după ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, taxele de școlarizare pentru un student român care nu deține un statut EU Settlement Scheme sunt între £14.000 – £56.000 pe an.

Datorită acestei creșteri a taxei de școlarizare, studenții români s-au reorientat către alte țări din Europa, precum Olanda, Danemarca, Suedia, Franța, Germania, Italia, Austria, Elveția etc.

De ce aș alege Olanda?

Popularitatea acestei alegeri de studiu se datorează taxelor reduse de școlarizare, care sunt în jur de €2.000 pe an, costurilor medii de trai și posibilităților de finanțare pe perioada studiilor. De asemenea, calitatea învățământului olandez este recunoscută la nivel mondial, atât datorită metodelor inovatoare și practice de predare, cât și pentru varietatea ofertelor de internship disponibile pe perioada studiilor.

Care sunt dezavantajele?

Datorită faptului că tot mai mulți studenți europeni optează să studieze în Olanda, devine din ce în ce mai competitiv să găsești locuri de cazare pe perioada studiilor.

Așadar, dacă ai primit deja oferta de admitere din partea universității la care voiai să mergi, îți recomandăm să începi să-ți cauți loc de cazare chiar începând cu luna ianuarie 2022. Dacă amâni pentru la vară, este foarte posibil să nu mai găsești deloc cazare.

Dacă încă aștepți decizia universităților la care ai aplicat (cum ar fi de la programele Numerus Fixus care se afișează pe 15 aprilie), te sfătuim să începi căutările pentru cazare imediat ce primești confirmarea admiterii.

Iar dacă ești clasa a12-a și încă nu ai depus dosarul de aplicare, trebuie să te grăbești ca să te asiguri că vei primi decizia universității în timp util pentru a începe căutările de cazare.

Cum caut cazare?

Iată o listă cu cele mai populare platforme și agenții de cazare (în special primele 4), care necesită înregistrare cu mult timp înainte (minim 6 luni). Pe aceste platforme, cazările sunt alocate pe principiul “fastest response, oldest account”.

  1. https://www.room.nl/en/home (Amsterdam, Deventer, Groningen, Leiden)
  2. https://www.studentenwoningweb.nl/ (zona Amsterdam, Diemen, Haarlem)
  3. https://www.sshxl.nl/en/howitworks (Utrecht (including Zeist), Rotterdam, Amersfoort, Zwolle and Tilburg)
  4. https://vestide.nl/en/alles-over-huren/finding-a-room/subscribing-applying-for-accommodation/ (Eindhoven)
  5. https://www.athomeingroningen.com/housing-in-groningen/finding-a-home/ (Groningen)
  6. https://ishr.nl/rooms-overview/?startingdate=8 (Rotterdam, the Hague, Delft – apar deja listate cateva optiuni in Rotterdam, cu data de incepere in August 2022)
  7. https://www.maastrichthousing.com/Subscribe.html (Maastricht)
  8. https://holland2stay.com/service-booking-process/ (toate zonele)
  9. https://kamernet.nl/en/how-does-it-work/a (toate zonele)
  10. https://www.pararius.com/english (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Haga, Eindhoven)

Noi te sprijinim în acest proces și te încurajăm să începi colaborarea pentru aplicat la facultate în străinătate cât mai devreme posibil ca să nu existe riscul să trebuiască să renunți la facultate doar pentru că nu găsești cazare.

Dă-ne un e-mail pe adresa office@studentconsulting.ro și hai să începem aplicarea la universitate în străinătate!

Barsan Alexandra

Consilier educational specializat in procesul de admitere cu precadere Marea Britanie. Administreaza departamentul de consiliere pentru Europa.

Articole similare