Unde aplicăm și cum ne pregătim dosarul de admitere pentru studii în străinătate?

Alege Universitatea

De-a lungul procesului de consiliere pentru studii in strainatate, am observat interes mai mare catre anumite specializari. Interesul catre anumite specializari este in relatie directa cu piata locurilor de munca. De exemplu, conform platformei Discoveruni din Marea Britanie absolventii de la specializarea computer science, Universitatea Cambridge, vor castiga la 3 ani dupa absolvire un salariu anual de aproximativ 48.500 lire, pe cand absolventii de la istorie cu politica din cadrul aceleiasi universitati vor castiga un salariu de aproximativ 30.500 lire. Va rugam sa gasiti clasamentul celor mai cautate specializari conceput de echipa noastra de consultanti in urma expertizei de 10 ani:

1. Computer Science&Information Systems

2. Engineering: mechanical, aeronautical, manufacturing

3. Engineering: Electrical, biomedical

4. Business&Management Studies

5. Biology, biomedical studies, biochemistry, neuroscience

6. Psychology

7. Medicine

8. Economics

9. Law

10. Architecture

11. Arts&Humanities (art&design, performing arts, modern languages, linguistics, philosophy, classics&ancient history)

Timpul pentru pregatirea dosarului este un factor de decizie in alegerea universitatilor

Inainte de a lua hotararea la ce universitate sa aplici, iti atragem atentia asupra timpului pe care trebuie sa-l dedici pentru crearea dosarului de admitere. Din experienta noastra, desi elevii isi exprima la inceput interesul de a aplica in mai multe tari, dupa discutia cu un consultant educational isi limiteaza numarul de aplicatii in functie de timpul pe care il au la dispozitie. In lipsa unei decizii corecte, procesul de admitere poate fi periclitat. Mai departe va prezentam pe scurt cateva exemple de tari populare in randul aplicantilor nostri:

SUA: este important sa te familiarizezi inca de la inceput cu procesul de aplicare in SUA, pentru ca acesta are un proces complex, care iti solicita sa administrezi o multime de documente si proceduri administrative pana la termenul limita de aplicare. Mai exact, trebuie sa te familiarizezi cu:

  • Documentele dosarului de aplicare: foaie matricola, echivalarea documentului foie matricola in sistemul american pentru unele universitati (ex. University of Miami), scrisori de recomandare, profilul liceului, etc.
  • Eseurile de aplicare: universitatile americane iti solicita redactarea unui eseu pe o tema data cu numar de cuvinte limitat; atentie: unele universitati pot solicita pana la 10 eseuri, cum este cazul Stanford University.
  • Teste standardizate de admitere: desi foarte multe universitati au renuntat anul acesta la cerinta de examen SAT I (ex. University of Pennsylvania, Harvard University, etc), unele universitati inca il solicita pentru ca elevii sa-si demonstreze abilitatea academica.

Marea Britanie (Anglia, Tara Galilor, Scotia): aceasta tara are un proces de admitere mult mai accesibil pentru un elev care are timpul limitat, procesul fiind unul simplificat de platforma UCAS, care iti permite sa pregatesti un singur dosar de aplicare pentru maxim 5 universitati sau specializari. Din dosarul de admitere documentele care iti vor solicita mai mult atentia sunt:

  • Scrisoarea de motivatie (personal statement): acest document este sansa ta de a sublinia de ce esti potrivit pentru specializarea aleasa la o universitate britanica.
  • Scrisoarea de recomandare: se solicita o singura recomandare de la un profesor din liceul tau, care trebuie sa descrie de ce esti potrivit pentru specializarea aleasa.

Olanda: aceasta tara este foarte populara in randul elevilor, datorita pretului scazut atat pentru taxa de scolarizare, cat si pentru costurile de trai. Cerinta cu privire la dosarul de admitere difera de la o universitate la alta, elevul trebuie sa intocmeasca un dosar individual pentru fiecare universitate. Pe langa documentele standard de admitere (foia matricola, scrisoare de motivatie, scrisoare de recomandare, CV), unele universitati pot solicita examen in procesul de admitere, vezi Universitatea TU Delft pentru specializarea computer science sau Universitatea Groningen pentru specializarea Artifficial Intelligence.

Belgia: costurile de scolarizare foarte mici fac din Belgia o optiune foarte buna pentru studiul in strainatate. Un alt avantaj este timpul, intrucat termenul limita de aplicare la majoritatea universitatilor este in primavara-vara anului in care finalizezi liceul. Intrucat fiecare universitate are cerinte proprii de admitere si termene limita de aplicare separate, te rugam sa verifici din timp daca aceasta tara este o optiune potrivita pentru tine. Atentie: unele universitati pot solicita examenul standardizat SAT I in procesul de aplicare, de exemplu Vesalius College.

Danemarca: data limita de aplicare  setata la 15 Martie este benefica pentru ca tu sa ai timpul necesar sa obtii examenul de limba engleza care ti se potriveste, intrucat universitatile solicita sa trimiti dosarul complet pana la aceasta data.

Germania: aceasta tara este o destinatie populara pentru costurile mici de trai, dar mai ales pentru posibilitatea de angajare intr-o tara cu o economie stabila. Universitatile germane au un sistem educational aparte, din acest motiv trebuie sa te informezi din timp despre procedurile de admitere; atragem atentia asupra paletei de specializari reduse cu predare in limba engleza.

Concluzia:

Alegerea universitatii si a specializarii este o decizie importanta care iti directioneaza viata mai departe. Pentru a face alegerea potrivita studentii au nevoie de acces la informatie, instrumente, si suport care sa le mareasca sansele de a descoperi optiunea de studiu si optiunea universitara cea mai potrivita lor.

Este foarte important sa va asigurati impreuna cu familia ca folositi serviciile unui consultant educational cu experienta care te intelege si cunoaste toate detaliile pentru acest pas extraordinar de important din viata ta.

Lia Hancianu

Consilier Educational specializat in Procesul de admitere cu precadere Statele Unite. Manager general si fondatorul companiei Student Consulting.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.