Rolul activităților extrașcolare pentru studii în străinătate (1/3)

Activitati Extrascolare

Daca te-ai hotarat sa aplici la studii in strainatate cu siguranta ai auzit deja despre importanta activitatilor extrascolare in procesul de admitere. Asadar, unele persoane te-au sfatuit sa te implici in actiuni de voluntariat, altele au mentionat despre practicarea unui sport care ar castiga apreciarea comisiei de admitere si asa mai departe. Astazi publicam acest articol pentru a-ti clarifica toate miturile pe care le-ai auzit despre activitatile extrascolare.

Ce reprezinta activitatile extrascolare

Activitatile extrascolare iti ofera posibilitatea de a te prezenta in fata comsiei de admitere, dincolo de performanta scolara dovedita prin note si concursuri academice.

Trebuie sa stii ca activitatile extrascolare joaca un rol important in procesul de admitere la studii in strainatate. Majoritatea formularelor de aplicare la universitatile din strainatate contin o rubrica dedicata activitatilor extrascolare, intrucat actiunile pe care le faci in timpul tau liber spun foarte multe despre cine esti tu, ceea ce nu se poate evidentia prin note. Rezultatele tale din afara orelor de clasa arata care sunt pasiunile si abilitatile tale, acestea fiind valoroase pentru comisia de admitere. Iata cateva exemple de activitati in care te poti implica pe perioada liceului si ce spun acestea despre tine:

  • Implicarea in consiliul elevilor arata abilitati de leadership;
  • Membru al clubului de organizare a activitatilor caritabile pe toata perioada liceului demonstreaza ca ai abilitatea de a-ti lua angajament pe termen lung;
  • Actiunea de voluntariat intr-un spital cu copii bolnavi de cancer, arata ca esti dedicat sa-i ajuti pe altii;
  • Obtinerea unui loc de munca part-time de tip internship si mentinerea in acelasi timp a notelor la un nivel academic ridicat, arata ca stii sa iti administrezi  eficient timpul.

Universitatile vor sa stie cine esti si cum te poti implica in comunitatea lor. Astfel, activitatile tale le arata toate acestea.

Tipuri de activitati extrascolare

Hai sa vedem impreuna care sunt tipurile de activitati extrascolare in care ai posibilitatea sa te poti implica:

Activitati desfasurate cu scoala

Majoritatea liceelor au in cadrul programelor academice Cluburi de sport, Club de dezbatere, Club de lectura, Club de stiinte, Ziarul scolii, Consiliul elevilor, Club de pictura, Corul liceului.

Activitati desfasurate in comunitatea in care locuiesti

Cateva exemple sunt: comunitatile de teatru – trupe locale de teatru, muzica – formatiile locale, asociatiile de cultura si arta, echipe de sport.

Loc de munca

Primul job chiar si part time, este o modalitate excelenta pentru a capata experienta practica, si de a interactiona cu oameni cu pasiuni comune. Oportunitatile pentru aceasta perioada pot sa fie de genul internship, job-uri de vara, job-uri part-time constante, babysitting, sau recent joburile de tip curierat livrator..

Voluntariat

 Sunt diverse modalităţi prin care te poţi implica în activitatea de voluntariate.Tipurile de voluntriat existente sunt foarte variate si pot reprezenta meditatii cu elevi din gimnaziu, sau copii din centrele de plasament, voluntariat la centrul de adapost pentru animale, Voluntariat in domeniul ecologiei, implicare in campanii de strangere de fonduri.

Unde si cum sa gasesc activitati extrascolare

Indiferent daca doresti sa inveti mai mult despre politica, public speaking sau gatit, stim cu siguranta ca exista posibilitatea sa iti gasesti in orasul tau activitati care sa te ajute sa iti explorezi interesele. Iata cateva idei care sa vina in intampinarea ta:

  • Intreaba prietenii in ce activitati sunt ei implicati; ai fi surprins sa afli foarte multe noutati; Din experienta noastra, cei mai multi elevi au inceput o activitate pe baza recomandarii unui prieten;
  • Verifica activitatile care se fac in scoala ta; iti recomandam sa discuti cu profesorul consilier/psiholog care coordoneaza activitatile extrascolare din liceul tau;
  • Verifica constant anunturile de la panoul de stiri al scolii;
  • Cauta organizatiile nationale sau locale consacrate ca si : Junior Achievement, The Little People, A.C.T.O.R., Cercetasii.
  • Analizeaza optiunea de a fi fondatorul unui club/proiect personal; aceasta ar fi una dintre variantele apreciate in mod special de catre universitati, intrucat demonstreaza leadership; de exemplu, proiectul Opportunity Weekend, un targ dedicat activitatilor extrascolare a fost fondat de unul dintre aplicantii nostri cu care am avut placerea sa lucram, fiind o activitate valoroasa in procesul de admitere in SUA.

Activitatile extrascolare te pot ajuta sa experimentezi si sa-ti identifici interesele academice, sa-ti gasesti pasiunile care te vor urma toata viata, sa castigi o perspectiva noua asupra vietii sau sa iti ofere incredere in tine ca ai capacitatea de a realiza lucruri fantastice.

Cand sa incep implicarea in activitati extrascolare?

Expertiza consultantilor nostri recomanda planificarea activitatilor inca de la inceputul clasei a IX-a. Noi va recomandam ca prim pas in alegerea activitatilor, sustinerea unui test de orientare in cariera, care sa clarifice domeniul in care aplicantul poate sa faca performanta cu usurinta. Ulterior, planifica un calendar de lucru si identifica activitati extracuriculare la care ai acces in conformitate cu personalitatea ta si valorile tale de viata. Pentru noi, in calitate de consultanti educationali, este obligatoriu ca acivitatile selectate sa te reprezinte, pentru ca tu sa nu simti ca este o alta obligatie si sa te implici cu placere, pasiune si dragoste pentru ceea ce urmeaza sa faci.

Citește din aceeași serie:

Asteptam cu interes comentariile, parerile sau intrebarile tale aici sau pe formularul de contact din pagina www.studentconsulting.ro

Lia Hancianu

Consilier Educational specializat in Procesul de admitere cu precadere Statele Unite. Manager general si fondatorul companiei Student Consulting.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.