Structura unei scrisori de motivație pentru universitățile din Europa

Vorbim din nou despre cele mai importante aspecte pe care le-au prezentat colegele noastre la evenimentul online de pe 6 iunie despre scrisoarea de motivație sau personal statement. De data aceasta detaliem structura scrisorii de motivație, cu hot tips de la Mihaela Bucovală, specialistul Student Consulting în personal statements.

De ce se pricepe atât de bine Mihaela? Pentru că lucrează cu aproape 200 de candidați pe an și cu fiecare gândește și rafinează între 1 și 4, uneori chiar 6 scrisori de motivație. De-a lungul anilor, și-a pus în valoare talentul de a descoperi, în fiecare elev cu care a lucrat, acel ceva original și relevant, care să arate că merită să intre la facultatea dorită.

Structura unei scrisori de motivație

Ca orice ”compunere”, și scrisoarea de motivație (sau personal statement) va avea o Introducere, un Cuprins și o Încheiere. Să vedem ce trebuie scris în fiecarere.

Introducerea

În acest prim paragraf trebuie să motivezi de ce ești interesat de domeniul general ales pentru viitoarea carieră și ce anume ți-a trezit interesul. Poți să faci referire la o experiență personală sau la o lectură. De exemplu, Flavius Oargă, elev în clasa a 12-a care a lucrat cu Student Consulting și a intrat la University of Amsterdam pe un program de Business, a plecat de la cartea ”Why nations fail” de Daron Acemoglu și James Robinson.

Cuprinsul

Aici ai spațiu în câteva paragrafe să spui mai multe despre abilitățile și cunoștințele care te recomandă pentru programul specific pentru care aplici. Câteva idei pe care să le bifezi:

Bazele teoretice căpătate în școală

Pe cei din comisia de admitere îi interesează să vadă că ai noțiuni de bază pe domeniile înrudite cu sau aplicabile pe profilul ales. De exemplu, orice program care presupune Economics va cere cunoștințe avansate de matematică. Dacă ai studiat în liceu, merită să le precizezi, chiar specific. De exemplu, Mălina Diaconescu, studentă în anul I la Bocconi la International Economics and Management, a dat ca exemplu analiza matematică și modelul calculus studiate în liceu. Deși nu avea activități specifice pe economie, a ajutat faptul că a menționat cursul de economie din liceu și teoria unui anumit economist care i-a atras atenția, plus educația antreprenorială urmată tot în cadrul liceului. Faptul că participi la concursuri și olimpiade, chiar dacă nu sunt fix pe profilul la care aplici, pot arăta că ai cunoștințe avansate pe un subiect conex. Cunoștințele de bază de statistică pe care le dobândești când pregătești testul SAT pot fi relevante pentru un profil de business sau economie (marketing în special).

De reținut: este de interes doar ceea ce ai studiat/ făcut din clasa a 9-a și până în momentul în care scrii personal statement-ul. O excepție ar fi dacă și înainte de clasa a 9-a ai avut un interes deosebit pentru un domeniu și ai făcut ceva special în acel sens (dintotdeauna te-a pasionat dansul, ai început lecțiile de balet de la 5 ani și la facultate vrei să studiezi dansul sau coregrafia).

Exemple concrete

Legat de ce spuneam mai sus, ajută să dai cât mai multe exemple concrete de experiențe sau cunoștințe dobândite în școală, din care să reiasă pregătirea și interesul pentru profilul ales. Vor demonstra clar că ai deja o bază de studiu pe care poți să aprofundezi.

Studiu individual

Nu se așteaptă nimeni să fi studiat la școală tot ce ai nevoie pentru profilul ales la facultate. Nici nu este cum. Mai ales dacă te-ai decis pe un domeniu destul de diferit decât profilul din liceu. Poți completa ”the gaps” prin studiu individual. Ghidat(ă) de un consilier educațional, poți alege cursuri online sau de vară și lecturi de specialitate, care să îți ofere bazalele teoretice și aptitudinile necesare. De exemplu, dacă te interesează o carieră în drept sau politică internațională, cursurile de Debate sunt un must. Alexia Puiu, elevă în clasa a 12-a și care a intrat la universitatea din Tilburg pe Global Law, nu avea la dosar nimic care să fie eligibil. Îndrumată de Mihaela, a urmat niște cursuri gratuite online de introducere în drept, a citit cărți pe domeniu și a participat remote și la conferințe de profil. A vorbit despre toate acestea în personal statement și a fost acceptată.

Experiența multiculturală

Contează mult să vorbești (și să și ai, desigur) experiență de interacțiune cu persoane din culturi diferite. Fie că ai avut profesori/ tutori internaționali sau ai fost într-un prograrm de exchange, vorbește despre asta în scrisoarea de motivație. Dacă nu ai încă așa ceva în portofoliu, gândește-te să te alături unui proiect/ organizație sau să participi la niște cursuri care să îți ofere o astfel de interacțiune.

Firul roșu

Ceea ce trebuie să reiasă din toate aceste idei principale este legătura între experiențele trăite, abilitățile dobândite și ceea ce presupune profilul ales. De exemplu Mălina, care a aplicat și intrat la International Economics & Management la Bocconi, a vorbit despre proiectele din liceu din care a dobândit abilități de time și people management. Flavius, care a intrat tot la un profil de business la UVA, a vorbit despre proiectele de la școală în care a învățat să lucreze în echipă și a dobândit people skills. Lara Tudora, admisă la ESADE la Global Governance, International Law & Economics a făcut legătura între exeperiența de debate și participarea la conferințe de tipul United Nations și simulările de procese care se fac la ESADE.

Hot tip: uită-te la ce vei studia în următorii ani la programul ales și vezi ce din experiența ta din liceu (sau ce poți face până la admitere) poate fi legat de subiectele din curriculum.

Dacă vrei să aplici la facultăți de medicină în Europa, vei avea nevoie de experiență practică în domeniu. Cel mai la îndemână este să faci voluntariat la Crucea Roșie, dar este utilă și implicarea în alte ONG-uri care derulează activități în zona de health care.

Încheierea

În încheire, similar cu introducerea, motivezi de ce te interesează să aplici la acea universitate și acel program. Diferența față de primul paragraf este că acum argumentezi de ce alegi concret acel profil/program de studiu (față de domeniul general de care ai vorbit la început).

Ai încredere că poți orice îți propui. Mai ales când ai suportul unor specialiști cu experiență, cum este echipa de consilieri educaționali Student Consulting. Dacă te gândești să studiezi în străinătate și vrei să afli ce ai avea tu de spus într-un personal statement, hai să stăm de vorbă.
www.studentconsulting.ro

Lia Hancianu

Consilier educațional specializat în procesul de admitere cu precădere în Statele Unite. Manager general și fondatorul companiei Student Consulting.

Articole similare