Tot ce trebuie să știi despre alegerea specializării și a universității în străinătate

Universitate in Strainatate

In contextul in care exista peste 27.000 universitati in lume, toate oferind cursuri si comunitati diferite, noi credem cu tarie ca profesia de consilier educational este esentiala pentru noua generatie de elevi in procesul de alegere al universitatilor si ghidarea in procesul de aplicare. Desi informatia de pe internet se acceseaza gratuit de pe site-ul universitatilor si al publicatiilor educationale, elevii se simt adesea coplesiti de avalansa de informatii, ceea ce face ca alegerea unui cosilier educational sa fie o optiune inteleapta.

In acest articol ne-am propus sa clarificam pentru tine pasii pe care trebuie sa-I urmezi in alegerea universitatii si a specializarii, avand in vedere ca de la an la an optiunea elevilor romani se diversifica.

Descopera 8 pasi in alegerea universitatii pentru studii in strainatate

Exista mai multi factori importanti pe care elevii i-au gasit utili in procesul de identificare a universitatii potrivite:  

Specializare: de cele mai multe ori aplicantii nu cunosc toate optiunile de specializari oferite de universitatile din strainatate limitand optiunile inainte de a aplica; insa, exista numeroase instrumente care sa te ajute in cunoasterea ofertei de specializari din strainatate. De exemplu, platforma UCAS din Marea Britanie iti pune la dispozitie un motor de cautare pornind de la specializare; asadar, daca vei cauta specializarea business vei fi surprins sa gasesti o varietate de combinatii, mai exact

3985 de cursuri de la 276 de universitati;

astfel, vei afla ca specializarea de business se poate studia impreuna cu marketing, muzica, resurse umane, limbi straine, moda, economie, organizare de evenimente, contabilitate, inginerie, politica, etc. https://www.ucas.com/ Suplimentar, iti recomandam sa consulti si platforma https://discoveruni.gov.uk/

Buget: am ales sa pozitionam bugetul pe locul al doilea in importanta procesului de selectie a universitatii din strainatate, intrucat pot exista diferente majore de costuri de la o tara la alta.

De exemplu, Universitatea Bocconi din Italia are taxa de scolarizare in valoare anuala de 14.000 Euro pe an, insa aceasta ofera ajutor financiar si bursa academica.

Daca ne mutam in Olanda, vom gasi preturi accesibile pentru toate buzunarele, taxa de scolarizare fiind in jur de 2000 euro pe an.

Multi parinti se impacienteaza cand vine vorba despre universitatile din SUA si refuza orice analiza, fara sa stie ca aici se poate obtine finantare care sa acopere atat taxa de scolarizare, cat si costurile de trai in proportie de pana la 100% din necesarul aplicantului.

Tara: trebuie sa stii ca unele tari pot avea o paleta limitata de specializari cu predare in limba engleza; insa, cele mai “bogate” tari cu specializari cu predare in limba engleza sunt Marea Britanie, America si Olanda.

Ranking: este important de stiut ca sistemul de clasamente universitar foloseste diferiti indicatori, din acest motiv universitatile pot ocupa o pozitie diferita in functie de clasamentul pe care il consulti. Unele clasamente sunt internationale, cum ar fi

  • Times Higher Education World University Rankings
  • QS World University Ranking,

iar alte clasamente sunt nationale cum ar fi

  • The Guardian University Guide
  • The Complete University Guide din Marea Britanie.

Locatie: de-a lungul experientei noastre am observat ca aplicantii care locuiesc intr-un oras mare vor cauta sa studieze la o universitate situata tot intr-un astfel de tip de oras. Unii elevi cauta agitatia specifica unui oras mare, altii apreciaza linistea si timpul in plus pe care il poate aduce traiul intr-un oras mai mic, pe cand altii cauta orase istorice, care sa-I inspire la orice pas.

Vremea: desi pare un aspect deloc important, vremea poate avea un impact asupra psihicului unui student; din acest motiv, intalnim tot mai des elevi care refuza optiunea de studii in Marea Britanie si Tarile Nordice, in favoarea tarilor latine.

Legatura de transport: desi transportul international a devenit accesibil pentru toate tarile, cand afli ca ai de schimbat 3 mijloace de transport ca sa ajungi la universitate, te vei gandi de doua ori daca aceasta este alegerea potrivita pentru tine. De exemplu, daca vei studia la Universitatea Amsterdam vei avea zbor direct de 3 ore Bucuresti – Amsterdam, insa daca vei studia la Universitatea Groningen se vor adauga alte 3 ore pentru calatoria cu trenul din aeroportul Schiphol pana in orasul Groningen.

Rata de angajare dupa absolvire: acesta este unul dintre indicatorii folositi de majoritatea clasamentelor internationale si nationale in procesul de clasificare universitar. Este foarte important sa iei acest aspect in calcul, intrucat in final, scopul studiilor universitare este o cariera de succes.

Asteptam cu interes comentariile, parerile sau intrebarile tale aici sau pe formularul de contact din pagina www.studentconsulting.ro

Lia Hancianu

Consilier Educational specializat in Procesul de admitere cu precadere Statele Unite. Manager general si fondatorul companiei Student Consulting.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.