In contextul in care exista peste 27.000 universitati in lume, toate oferind cursuri si comunitati diferite, noi credem cu tarie ca profesia de consilier educational este esentiala pentru noua generatie de elevi in procesul de alegere al universitatilor si ghidarea in procesul de aplicare. Desi informatia de pe internet se acceseaza gratuit de pe site-ul universitatilor si al publicatiilor educationale, elevii se simt adesea coplesiti de avalansa de informatii, ceea ce face ca alegerea unui cosilier educational sa fie o optiune inteleapta.
In acest articol ne-am propus sa clarificam pentru tine pasii pe care trebuie sa-I urmezi in alegerea universitatii si a specializarii, avand in vedere ca de la an la an optiunea elevilor romani se diversifica.
Descopera 8 pasi in alegerea universitatii pentru studii in strainatate
Exista mai multi factori importanti pe care elevii i-au gasit utili in procesul de identificare a universitatii potrivite:
1. Alege specializarea potrivita pentru tine
De cele mai multe ori, aplicantii nu cunosc toate optiunile de specializari oferite de universitatile din strainatate, limitandu-si optiunile inainte de a aplica. Asigura-te ca universitatea are reputatie buna in domeniul in care vrei sa studiezi si ca profesorii sunt bine pregatiti si experti in domeniu. Exista numeroase instrumente care sa te ajute in cunoasterea ofertei de specializari din strainatate. De exemplu, platforma UCAS din Marea Britanie iti pune la dispozitie un motor de cautare pornind de la specializare; asadar, daca vei cauta specializarea business vei fi surprins sa gasesti o varietate de combinatii, mai exact 3985 de cursuri de la 276 de universitati; astfel, vei afla ca specializarea de business se poate studia impreuna cu marketing, muzica, resurse umane, limbi straine, moda, economie, organizare de evenimente, contabilitate, inginerie, politica, etc. https://www.ucas.com/ Suplimentar, iti recomandam sa consulti si platforma https://discoveruni.gov.uk/
2. Ia in considerare bugetul tau
Am ales sa pozitionam bugetul pe locul al doilea in importanta procesului de selectie a universitatii din strainatate, intrucat pot exista diferente majore de costuri de la o tara la alta. Este important sa tii cont de cat de mult poti sa platesti pentru studiile tale, asa ca asigura-te că familia ta isi permite sa acopere taxele universitatii si ca poate sa-ti asigure un stil de viata confortabil in timpul studiilor tale.
De exemplu, Universitatea Bocconi din Italia are taxa de scolarizare in valoare anuala de 14.000 Euro pe an, insa aceasta ofera ajutor financiar si bursa academica.
Daca ne mutam in Olanda, vom gasi preturi mai accesibile, taxa de scolarizare fiind in jur de 2000 euro pe an.
Multi parinti se impacienteaza cand vine vorba despre universitatile din SUA si refuza orice analiza, fara sa stie ca aici se poate obtine finantare care sa acopere atat taxa de scolarizare, cat si costurile de trai in proportie de pana la 100% din necesarul aplicantului. In acest caz, o discutie cu un consultant educational te poate ajuta sa identifici cele mai accesibile universitati pentru tine, luand in calcul ajutorul financiar pe care l-ai putea primi de la facultate.
3. Alege-ti tara de studiu
Dupa ce ai identificat ce programe iti doresti sa studiezi si in ce buget, e timpul sa gasim si tarile care bifeaza cele doua criterii. E bine să stii ca unele tari pot avea o paleta limitata de specializari cu predare in limba engleza; insa, cele mai ofertante tari cu specializari cu predare in limba engleza sunt Marea Britanie, America si Olanda. In acelasi timp, ia in calcul si cat de usor crezi ca te vei integra in cultura tarii respective, cum te simti in legatura cu mancarea lor sau cu vremea.
4. Verifica clasamentele globale (rankings)
Iti recomandam sa verifici clasamentul global al universitatilor pentru a te asigura ca alegi o universitate de top. Acest lucru te va ajuta sa te asiguri ca primesti cea mai buna educatie posibila si ca vei avea sanse mai bune de a gasi un loc de munca bun dupa absolvire. E bine sa stii ca sistemul de clasamente universitar foloseste diferiti indicatori si, de acee,a universitatile pot ocupa o pozitie diferita in functie de clasamentul pe care il consulti. Unele clasamente sunt internationale, cum ar fi
iar alte clasamente sunt nationale cum ar fi
5. Alege orasul potrivit
Un alt lucru important este sa te gandesti la marimea orasului in care vrei sa studiezi. De-a lungul experientei noastre de peste un deceniu in admiterea in strainatate, am observat ca aplicantii care locuiesc intr-un oras mare, vor cauta sa studieze la o universitate situata tot intr-o metropola. Alti elevi vor aprecia atmosfera linistita a traiul intr-un oras mai mic sau vor cauta sa locuiasca in orase istorice, care sa-i inspire la orice pas.
6. Ia in considerare vremea
Desi pare un aspect mai putin important, vremea poate avea un impact mare asupra modului in care te vei simti in timpul studiilor tale. Daca nu esti obisnuit cu frigul sau cu vremea calda extrema, ar trebui sa tii cont de acest lucru atunci cand alegi o universitate in alta tara. La Student Consulting, intalnim tot mai des elevi care refuza optiunea de studii in Marea Britanie si Tarile Nordice, in favoarea tarilor latine, din acest considerent al vremii.
7. Legaturile de transport
Desi transportul international a devenit accesibil pentru toate tarile, cand afli ca ai de schimbat 3 mijloace de transport ca sa ajungi acolo din Romania, te vei gandi de doua ori daca aceasta este alegerea potrivita pentru tine. De exemplu, daca vei studia la Universitatea Amsterdam, vei avea zbor direct de 3 ore Bucuresti – Amsterdam, insa daca vei studia la Universitatea Groningen se vor adauga alte 3 ore pentru calatoria cu trenul din aeroportul Schiphol pana in orasul Groningen.
8. Rata de angajare dupa absolvire
Acesta este unul dintre indicatorii folositi de majoritatea clasamentelor internationale si nationale in procesul de clasificare universitar. Este foarte important sa iei acest aspect in calcul, intrucat in final, scopul studiilor universitare este o cariera de succes. Asigura-te ca universitatea pe care o alegi are o reputatie buna in ceea ce priveste angajarea studentilor sai dupa absolvire si ca are o retea solida de contacte in domeniul in care vrei sa lucrezi.
Speram ca aceste sfaturi te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie in ceea ce priveste alegerea universitatii tale internationale. Fa-ti temele si nu ezita sa ne pui orice intrebări ai inainte de a lua o decizie. Daca decizi sa apelezi, totusi, la un consultant educational ca sa te ghideze pas-cu-pas in drumul tau spre universitate, noi suntem la un e-mail distanta! Scrie-ne pe office@studentconsulting.ro