Tradiții de Paște în Europa și SUA

Odată admis la facultate în străinătate, cel mai probabil vei petrece măcar o dată Paștele în țara unde studiezi. Deși în Vestul Europei și în SUA Paștele a fost sărbătorit acum o săptămână, cum la noi încă se sărbătorește, ne-am gândit să te luăm într-o călătorie culturală internațională printre obiceiurile lor pascale. Cât să-ți deschidă apetitul să cunoști o nouă cultură (vom vorbi și despre bunătăți de mâncare, deci chiar mizăm să-ți deschidem apetitul).

Dacă tot am scris recent despre admiterea la facultate în Italia, să începem călătoria de acolo.

Obiceiuri de Paște în Italia

Procesiuni

Tradiția prin care se distinge Italia în perioada Paștelui este procesiunea și slujba din Vinerea Mare. Procesiunea se numește Via Crucis și este o punere în scenă a drumului făcut de Iisus purtându-și crucea. Cele mai cunoscute sunt slujba și procesiunea de la Roma, la care participă însuși Papa. Fiecare oraș din Italia, însă, are propria procesiune. În multe dintre acestea credincioșii, unii îmbrăcați în costume de epocă, poartă pe străzile orașului statui ale Fecioarei Maria și ale lui Iisus, până în piața centrală. Cea mai veche procesiune din Vinerea Mare se consideră cea din Chieti, în regiunea Abruzzo.

Un alt obicei celebru în Italia este Scoppio del Carro (Aprinderea Carului) din Florența. Un car împodobit, folosit încă din secolul XVIII, este tras de boi albi pe străzile Florenței până în centrul istoric, la Basilica di Santa Maria del Fiore. După slujbă, arhiepiscopul lansează către car o ”rachetă” în formă de porumbel, aprinzându-l. Tradiția se pare că datează din 1096, din vremea Cruciadelor.

A doua zi de Paște

Luni, în a doua zi de Paște, în multe orașe se organizează dansuri, concerte sau concursuri cu ouă. Mulți italieni aleg să petreacă timp în natură, în excursii și drumeții.

Fiind un weekend lung, tinerii aleg să-l petreacă nu acasă, cu familia, ci cu prieteni, la case de vacanță sau în călătorii. O vorbă italiană spune“Natale con i tuoi, a Pasqua con chi vuoi.” – Crăciunul cu ai tăi, Paștele cu cine vrei tu.

Gastronomie

Bunătățile de Paște italiene diferă de la regiune la regiune și de la oraș la oraș. Cele mai cunoscute sunt Panetone și Colomba, variantele lor de cozonac. Ca la noi, pictatul ouălor fierte este una dintre activitățile tipice de Paște. Concurență le fac ouăle de ciocolată, care sunt la mare cinste.

Obiceiuri de Paște în Spania

În Spania, o țară tot de tradiție catolică precum Italia, accentul este tot pe latura spirituală și regăsim obiceiuri asemănătoare.

Procesiunile

În toată țara au loc procesiuni nu doar în Vinerea Mare, ci în toată Săptămâna Patimilor – o caracteristică a Spaniei. Procesiunile spaniole presupun oameni îmbrăcați în costume colorate, care alegorice cu statui ale personajelor biblice, fanfare de alămuri. Procesiunile cele mai elaborate pot fi văzute în Sevilla, Granada, Salamanca, Zamora și Valladolid.

Un aspect amuzant al acestor procesiuni este că cei mici se întrec a construi bile din ceara picurată din nenumăratele lumânări folosite de oamenii din alai.

Gastronomie

În Spania, masa de Paște se ia alături de familie. Se servește tradiționala supă de usturoi, cu un ou fiert sau cu fructe de mare. Alte preparate tipice de Paște sunt diferite dulciuri: torrijas – un fel de friganele*;* Monas de Pascua – tradiționale pentru Catalunia și Valencia, sunt inele de cozonac cu ouă fierte încorporate și presărate cu fructe zaharisite; Bueñelos – un fel de gogoși, care în Valencia sunt făcute cu dovleac.

Obiceiuri de Paște în Germania

Spre deosebire de Italia și Spania, în țările așa numite ”germanice”, accentul este mai puțin pe tradițiile religioase și mai mult pe interacțiunea cu familia și prietenii și petrecerea timpului într-un mod plăcut. De fapt, tradițiile iepurașului de Paște și a vânătorii ouălor de ciocolată din Germania au pornit.

Ouăle și iepurașul de Paște

Ouăle și iepurașul sunt printre cele mai vechi simboluri pascale în Germania, care au fost și adoptate cu succes în multe alte țări. Totuși, aceste simboluri au origini păgâne și făceau, inițial, referire la reînnoirea naturii și fertilitate, fiind folosite pentru a sărbători primăvara. Creștinii le-au adoptat și le-au transformat în simboluri pentru Învierea Domnului.

Ouăle de Paște sunt pictate în Vinerea Mare. Obiceiul se pare că datează încă din secolul XIII. Sunt puse într-un coș, de unde le ia Iepurașul de Paște – Osterhase – și le ascunde în noaptea de Înviere. Duminică dimineață copiii încep să le caute și descoperă, pe lângă ouăle fierte și colorate, și ouă de ciocolată.

Curățenia de Paște

Îți este probabil familiară ”marea curățenie” din perioada dinaintea Paștelui, când toată casa este întoarsă pe dos și dereticată temeinic. Se pare că avem acest obicei în comun cu germanii, care și ei își pregătesc casa de sărbătoare. Obiceiul, tot precreștin, simbolizează eliminarea ”vechiului” (praf, obiecte perimate) pentru a face loc „noului” adus de primăvară.

Decorațiuni

În Germania, în perioada Paștelui, vei vedea peste tot vitrine și ferestre împodobite cu iepurași, ouă colorate, narcise și tot felul de alte decorațiuni vesele. Încet-încet vedem că și la noi pătrunde obiceiul decorațiunilor de Paște.

Gastronomie

La masa de Paște, germanii mănâncă, la fel ca noi, miel, ouă fierte și pui.

Obiceiuri de Paște în Olanda

Tot am vorbit despre universități în Olanda și pentru că sunt mulți studenți români în Olanda, să vedem la ce obiceiuri de poți aștepta aici.

Vânătoarea de ouă de ciocolată

În Olanda (vei vedea că și în Germania, UK și SUA), Duminica Paștelui – Pasen, începe cu căutarea ouălor de ciocolată, care au fost ascunse prin casă sau grădină.

Decorațiuni

Olandezii iubesc să împodobească masa de Paște, mai ales cu flori de primăvară: narcise, lalele (evident) sau zambile. În unele zone se mai întâlnește un element tradițional folcloric – palmpaasch – un băț împodobit, în vârful căruia se pune un colac în formă de cocoș, broodhaantje. În Duminica Paștelui, copiii pictează ouăle fierte în tot felul de culori.

A doua zi de Paște

Luni, numită Tweede Paasdag , fiind zi liberă, olandezii își vizitează rudele și prietenii, merg în târgurile și piețele locale sau în parcuri de distracție și, dacă vremea e bună, petrec ziua în aer liber. În Estul Olandei se aprind focuri de Paște – paasvuren, însoțite de cântece tradiționale, jocuri și dansuri. Obiceiul, însă, este pre-creștin și marchează venirea primăverii.

Gastronomie

Preparatele olandeze tradiționale de Paște sunt paasbrood – o pâine cu scorțișoară și stafide, paasstol – un alt fel de pâine cu umplutură de pastă de migdale, croissantele și, desigur, oăule.

Obiceiuri de Paște în U.K.

Dacă te gândești să mergi la studii în Anglia, vei avea și aici parte de obiceiuri simpatice de Paște, mai ales dacă vei explora și zona rurală.

Vânătoarea ouălor de Paște

Ca în dimineața de Crăciun la noi, primul lucru pe care îl fac copiii dimineața în Duminica Paștelui este să caute ouăle ascunse de Iepuraș pentru ei. Obiceiul german a fost adoptat cu entuziasm și în Anglia, iar copiii cred că, dacă au fost cuminți în perioada dinaintea Paștelui, Iepurașul le va lăsa ouă colorate (și, în special, de ciocolată).

Parade și Dansuri

Și în Anglia au loc diferite parade de Paște, într-un ton mai degrabă vesel, sărbătoresc, față de procesiunile sobre din Italia și Spania. În diferite localități din Anglia încă se mai organizează dansuri tradiționale de Paște. Poate ați văzut în filme acel dans (plimbat mai mult) în jurul unui stâlp, de care sunt prinse panglici. Maypole Dance rămâne o tradiție puternică engleză și sărbătorește primăvara. Alte dansuri specifice, în costume colorate, sunt Nutters Dance practicat în Bacup, regiunea Lancaster sau Morris Dancing – asemănător Călușarilor noștri.

Gastronomie

În afară de ouăle fierte colorate, preparatul cel mai cunoscut pentru Paște sunt pâinițele cu stafide – Hot Cross Buns decorate cu simbolul crucii, amintind de răstignirea lui Iisus.

Obiceiuri de Paște în SUA

Trecem oceanul, cu gândul că ești tentat și să urmezi o facultate în America.

Ouăle și iepurașul de Paște

Așa cum era de așteptat (și deja știm demult din filme și media), iepurașul de Paște și vânătoarea de ouă sunt adorate de americani. Ai spune că întreaga sărbătoare a Paștelui gravitează în jurul acestor obiceiuri. Interesant de știut e că Iepurașul a ajuns prima oară în America la începutul secolului XVIII o dată cu imigranții germani din Pennsylvania.

Cea mai cunoscută ”vânătoare de ouă de Paște” este cea de la Casa Albă. Un alt obicei iubit de copii este Easter Egg Roll – rostogolirea ouălor de Paște. Fără vreo semnificație religioasă, este o tradiție cu multă voie bună. La Casa Albă a fost organizată prima dată în 1878 de președintele Rutherford B. Hayes.

Paradă

Și în SUA se organizează parade de Paște. Cea mai cunoscută și spectaculoasă este cea din New York, care traversează Fifth Avenue și care datează de la începutul secolului XIX.

Dulciurile

În strânsă competiție cu Halloween, Paștele este, în Statele Unite al Americii, o perioadă înfloritoare pentru vânzarea de dulciuri. Ouăle de ciocolată sunt în top, desigur. Deși par un obicei american modern, se pare că au apărut în Europa la începutul secolului XIX. Tot amintind de forma de ou sunt și jeleurile ovale, care se vând masiv în perioada Paștelui. Marshmallow Peep – greu de tradus, neapărat de gustat – este un alt dulce devenit celebru în ultimii zece ani pentru această sărbătoare.

Desigur, americanii nu mănâncă doar dulciuri de Paște. Preparatul tradițional la masa de Duminică este, totuși, mielul.

Am ajuns la finalul călătoriei noastre printre obiceiurile de Paște din lume. Cu siguranță le vei încerca și tu într-una din aceste țări, o dată ce vei deveni student. Noi suntem aici să te îndrumăm ca să ai cele mai mari șanse să intri la facultate în una din aceste țări și să sărbătorești acolo Paștele, ca student, într-o atmosferă multiculturală. Dă-ne un mesaj dacă vrei să afli cum te putem ajuta și să te bucuri mai departe de un Paște tihnit alături de cei dragi!

Lia Hancianu

Consilier educațional specializat în procesul de admitere cu precădere în Statele Unite. Manager general și fondatorul companiei Student Consulting.

Articole similare