Tu ce vrei să te faci când o să fii mare?

Teste de orientare

Inca din copilarie auzeai cu siguranta foarte des intrebarea “tu ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?”. In prezent, daca esti licean suntem siguri ca aceasta intrebare se repeta si astazi, cand lumea din jurul tau face presiune pe tine sa iti definesti alegerea domeniului universitar.

Aceasta forma de oscilare intre domeniile de studiu se intalneste foarte des si la aplicantii cu note foarte bune si care exceleaza in diferite domenii de activitate. Pe parcursul anilor de activitate echipa noastra a observat ca doar 4 % dintre aplicantii care au facut testele de orientare in cariera, au fost nevoiti sa isi schimbe specializarea pe parcursul facultatii.

Procesul de orientare poate fi unul foarte greu si complicat, daca nu chiar imposibil fara sprijinul unor specialisti :

  1. Consultant de orientare in cariera – care pe baza unor teste pshiologige cu o durata de testare de pana la 8 ore are capacitatea sa identifice abilitatile si aptitudinile care iti permit sa faci performanta intr-un anumit domeniu. Aceste teste sunt coordonate de pshiologi acreditati si specializatiati pe activitatea cu Adolescentii.
  2. Consultant educational – acesta cunoaste sistemul de invatamant si are capacitatea sa iti prezinte paleta de specializari existente in diferite facultati din Anglia , Europa sau modelul de studiu in Statele Unite.

Este bine de mentionat ca universitatile din strainatate ofera o gama larga de specializari si combinatii, ceea ce poate sa faca mai usoara alegerea domeniului de studiu.  De exemplu:

  • Universitatea Oxford – poti studia informatica si filozofie, iar la
  • Imperial College London poti combina Biochimia cu management.
  • La facultati in SUA ti se permite sa alegi specializarea din anul al II-lea, ceea ce face ca SUA sa fie o alegere populara in randul aplicantilor nostri.
La ce ma ajuta un test de orientare in cariera

Foarte des am fost contactati de catre studenti care au renuntat pe parcursul anilor de universitate abandonand studiile, motivand ca nu se mai identifica cu acestea si au nevoie de Consiliere deoarece doresc schimbarea radicala a domeniului universitar.

Asadar, pentru a evita astfel de situatii, alegerea corecta a specializarii iti salveaza timp si resurse financiare.

Practic, ce face un test de orientare in cariera? El te ajuta sa iti identifici talentul innascut si abilitatile pe care le-ai dezvoltat de-a lungul vietii, care iti permit sa faci alegerea potrivita a facultatii, cat si a carierei viitoare. Stii ce spunea Confucius, ”Fa ceea ce-ti place cu adevarat si nu vei mai munci nici o zi din viata ta”. In concluzie, cu totii putem deveni cercetatori, astronauti, informaticieni, etc  dar doar cei care sunt inzestrati nativ cu aptitudinile potrivite se vor remarca prin performanta si rezultate deosebite.

Am facut testul de orientare in cariera, dar nu ma identific cu rezultatul. Ce pot face?

Pe langa testarea de orientare in cariera, trebuie sa stii ca exista si alte instrumente importante pentru identificarea interesului catre o anumita specializare. Dintre acestea, consultantii educationali recomanda:

  • Cursuri online oferite de platformele coursera.org, edx.org, futurelearn.com
  • Cursuri online oferite direct de universitatea la care vrei sa studiezi. De exemplu, in Olanda platforma studystars ofera cursuri de 1-2 saptamani care contin un rezumat al celor 4 ani de universitate. Cu siguranta dupa absolvirea cursului vei sti daca administrarea afacerilor este o specializare potrivita pentru tine. Daca vrei sa te inscrii la un astfel de curs, consulta acest link https://study-stars.com/?aff=2 Aici vei gasi cursuri in domeniile de business, finante, marketing, contabilitate, digital marketing, cultura olandeza. Universitatile olandeze care ofera astfel de oportunitati sunt: Han University of Applied Sciences, In Holland University of Applied Sciences, Rotterdam Business School, Hanze University of Applied Sciences, Fontys University of Applied Sciences, Saxion University of Applied Sciences, Amsterdam University of Applied Sciences si altele.
  • Analizeaza clasamentele universitare internationale pentru a te familiariza cu specializarile existente in strainatate si apoi citeste descrierea acestora direct pe pagina universitatii. Vei gasi informatii utile despre ce reprezinta specializarea respectiva, structura anilor de curs, tipuri de job-uri dupa absolvire.

Lia Hancianu

Consilier Educational specializat in Procesul de admitere cu precadere Statele Unite. Manager general si fondatorul companiei Student Consulting.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.